domingo, 21 de septiembre de 2008

El movimiento ciudadano de Alcoi resiste

De vez en cuando el movimiento ciudadano consigue pequeñas/grandes victorias. En Alcoi se ha producido una de ellas.

La historia es parecida a muchas otras que recorren el País Valencià en forma de amenaza al territorio: El Ayuntamiento planea la construcción de un hotel de lujo en medio del paraje del Parque Natural de la Font Roja. Inmediatamente vecinos y entidades ciudadanas del pueblo crean una plataforma en defensa de la Font Roja.

Se hacen manifestaciones, se recojen firmas y se desarrolla la resistencia y la participación popular. Ahora la (única!) empresa interesada en construir el hotel de lujo se ha retirado ante la presión del pueblo. Dicen que “nunca hemos visto actitudes y ataques semejantes en ningún lugar".

A pesar de ello, el gobierno municipal del PP dice que seguirá con el proyecto.


Sin embargo, los ciudadanos ya han comprobado cómo la presión social y la lucha consiguen sus objetivos.
Enhorabuena. La lucha continúa en muchos otros lugares!

Reproducimos el Manifiesto de la Plataforma:

Estem ací perquè ens estimem la Font Roja.
Som molta gent i molt diversa, amb el suport de moltes entitats, els qui ens hem ajuntat hui amb un objectiu comú: defensar el paratge de la Font Roja d’un projecte que l’amenaça; que amenaça la conservació dels seus valors naturals; que amenaça també els usos públics tradicionals; que amenaça el patrimoni cultural i la memòria de tots i totes.
La Font Roja no és un lloc qualsevol; és una petita joia amb un gran valor natural. Ja des del segle XIV es van acordar les primeres mesures per a protegir-la; i ara fa ja més de vint anys que va ser declarada parc natural, el primer parc natural de l’interior valencià.
També fa quasi trenta anys que es va aconseguir la recuperació de tot l’espai del paratge per a l’ús públic de tots els seus visitants. Sense que ja no hi haguera, per fi, usuaris de primera i de segona categoria.
Esperàvem —o almenys, desitjàvem— que amb aquestes mesures el futur de la Font Roja ja no correria cap perill més; també aspiràvem que els nostres fills pogueren gaudir del paratge com ho hem pogut fer nosaltres.
Ara veiem que no és tan fàcil, que cal continuar estant alerta. Que sempre hi ha qui vol posar els interessos mesquins d’uns pocs per davant dels interessos del conjunt de la societat.
El projecte d’un gran hotel de luxe en el mateix cor del Parc Natural és una amenaça de primer ordre, ja que provocaria un impacte ambiental i paisatgístic molt greu en una àrea especialment sensible. La construcció i funcionament de l'hotel en aquest punt trencaria el seu delicat equilibri ambiental: amb més soroll, més trànsit, més consum d’aigua i energia, menys silenci, la previsible tala de carrasques centenàries per accedir a l’aparcament subterrani, el perill d’afecció a l’alcavó de la pròpia font, la construcció de noves infraestructures i un llarg etcètera que no podem consentir.
El projecte (que, per cert, l’Ajuntament continua amagant) suposaria també privatitzar una part important del paratge durant un període de 40 anys, ampliable a 60. Sobre les condicions per a l’empresa, només cal tindre en compte una frase del plec de condicions: se li permet disposar de "tots els espais pròxims on es pretenga desenvolupar qualsevol activitat relacionada amb l'ús hoteler". És a dir, un autèntic regal per a l’empresa en detriment de l’ús públic i de l'accessibilitat per part dels visitants del Parc Natural.
Les facilitats per a l’hotel contrasten amb les limitacions que ja s'estan posant als usuaris actuals del paratge i als serveis essencials del parc natural. Un bon exemple d'això és la supressió dels paellers o l’expulsió de la brigada de manteniment que ocupava part dels antics xalets.
Demanem, per tant, que es conserven i rehabiliten aquests xalets, sense augmentar ni el volum ni les altures, per a destinar-los als serveis públics que requereixen el Parc Natural i els seus visitants.
Recordem també que hi ha alternatives turístiques menys impactants i socialment més beneficioses que un complex turístic, amb un hotel de luxe de més de 50 habitacions, en el cor de la Font Roja.
Hi ha raons més que suficients per a continuar mobilitzant-se en defensa de la Font Roja. Aquesta concentració no és cap final, sinó que és l’inici d’una campanya en la qual recorrerem a tots els mitjans possibles i que no acabarà fins que aquest projecte siga totalment descartat.
Si hui en som molts, la pròxima convocatòria hem de ser encara molts més.
La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural!

No hay comentarios:

Publicar un comentario