miércoles, 29 de marzo de 2017

El poder per al poble...de la Malva

El passat divendres 24 vaig ser convidat a participar en un cinefòrum organitzat per l’associació ACARONAR i l’AA VV Àmics de la Malva, coses que et passen quan tens  amics inquiets com José Campos de la primera i Vicente Roncalés de la segona. Després de colar-me per equivocació en una planta baixa on un veí dormitava  tranquilament mirant la tele, vaig trobar el local.

Aviat omplírem l’aforament i procedírem amb les presentacions: Vicente es felicità per poder gaudir d’una activitat com aquesta a l’associació mentre que Jose (sense accent), donà a conéixer ACARONAR, associació que treballa amb projectes com ara l’acolliment familiar, l’inserció sociolaboral, l’educació familiar, o l’atenció socioeducativa. Tot seguit vaig intentar suscitar interés per la pel-lícula contextualitzant-la dins de la tradició cultural americana que la va crear. Crec que la cinta escollida, Captain Fantastic, a banda de ser una petita joia desconeguda pel gran públic, venia que ni pintada per tractar temes molt familiars tant per ACARONAR com per aquesta associació.

Igual que els protagonistes de la pel-lícula tenien com a lema “El poder per al poble. Resisteix a l’autoritat”, les mobilitzacions veïnals que a final dels setanta reivindicaren que “el riu és nostre i el volem verd” feren realitat el parc de l’antic llit del riu Túria. Més recentment, el Cabanyal també ha donat una lliçó de resistència front als poders econòmics i associacions veïnals com els Amics de la Malva  en saben molt de lluites per millorar les condicions dels barris.

Sadollat l’apetit intel-lectual, passàrem a un altre de més terrenal. Els entrepans, cacaus, una espectacular truita de creïlles que vaig vore però no vaig poder tastar i unes coques caseres prepararen el terreny per a la tertúlia. Entre cites a Chomsky, comentaris sobre el protagonisme decisiu de la mare absent i el seu trastorn bipolar, l’eterna tensió entre el home com a individu i com a ser social  i “passa’m la birra per favor que se m’ha buidat el got”, compartírem reflexions i descobrírem molts detalls que se’ns havien passat per alt.

Acabàrem amb ganes de repetir l’experiència… i potser a la pròxima sí m’arribe la truita de creïlles.


Joan Gallardo

No hay comentarios:

Publicar un comentario