martes, 13 de diciembre de 2016

LA MALVA QUE VOLEM Una exposició que mostra la història d'un barri amb essència


La casa- Museu de Blasco Ibáñez ha sigut el lloc triat per l'Associació de veïns i veïnes , amics i amigues de la malva-rosa; per a exposar les imatges que tot un barri ha cedit, amb gust, per tal que es conega l'essència de la Malva-rosa. Des del seu naixement amb els jardins de Robillard fins l'actualitat. Un espai ple de cultura literària i ara també ple de cultura popular.

La seua industria : la fàbrica de perfums, la de carbó , la paperera, la via pedrera que ens comunicava amb el port , les xicotetes tendes, els bars, el cinema...

La platja : els "merenderos", les fogueres de Sant Joan, els sopars a la fresca de l'estiu, les diverses modes en el bany, les colles de joves de totes de les edats, de tots els temps....

L'horta: de terra rica i de barraques, el tabalet i la dolçaina, la sèquia de Vera i el pont Moro, lleteries, conreus, el berenar de Pasqua.

Les escoles: generacions de valencians i valencianes de la Malva-rosa han crescut, aprés, jugat, besat, compartit pors i desitjos, han imaginat un futur i han descobert la vida en les seues escoles.

Les riuades: i com de la nit al dia les persones perdien tot allò que tenien i calia tornar a començar; el mediterrani és immensament preciós i també immensament perillós.

El tren: frontera a l'hora que comunicació. El trenet, la via de Barcelona, el tramvia, l'estació de la Cadena, els passos a nivell...

Els moviments veïnals: que sempre han lluitat per millorar les condicions del barri malgrat els entrebancs del camí.

Les festes: al ser un barri populós ha sigut també un barri ple de vida, amb falles que sempre han organitzat espectacles variats i de varietats... el veïnat al carrer, la música, la traca, la solidaritat.

Els esports: Cada bar tenia el seu equip , perquè encara que el nivell econòmic sempre ha sigut baix , les persones han sabut ser felices amb allò que tenien. Resiliència i ganes de tirar endavant.

Personatges: Encara que molta gent coneix a figures vinculades a la Malva-rosa com ara, Blasco Ibáñez, Robillard, Sorolla, totes i cadascuna de les persones amb qui convivim són importants, perquè som sers únics i irrepetibles. Per això és necessari prendre consciència col·lectiva, construir entre tots i totes uns carrers, uns locals i un entorn natural net, sostenible i segur.

L'exposició l'han visitada centenars de persones i també les escoles del barri. I encara teniu l'oportunitat de visita-la fins diumenge 18 de desembre. Eixe matí hi haurà un acte de cloenda , amb actuacions artístiques.


Animeu-vos que estem esperant-vos !

Juvi Galán

1 comentario: