domingo, 17 de febrero de 2008

Lluitem per la sanitat pública

La Associació de Veïns AMICS de la MALVA se adhiere al comunicado de la Plataforma en defensa de los Servicios Públicos de Salud Mental.

Seguimos fieles a nuestra convicción de que la defensa de la Sanidad Pública forma parte de la defensa de los intereses de l@s ciudadan@s que vivimos en los barrios periféricos. Por eso hemos venido los últimos meses reuniéndonos con otros y otras compañeras de Plataformas, Partidos y Asociaciones Vecinales de cara a convocar una Concentración:

CONCENTRACIÓ el dia 21 de febrer a les 19.30 a la Plaça de Manises.

LLUITAR PER LA SALUT PÚBLICA ÉS LLUITAR PER LA SALUT MENTAL!!!EL GOVERN VALENCIÀ DEL PARTIT POPULAR LLIURA LA SANITAT A MANS PRIVADES, I LES PERSONES AMB MALALTIA MENTAL A LA SEUA SORT


És la inversió privada la millor forma de garantir la sanitat pública? El Govern Valencià del Partit Popular lliura la sanitat a mans privades, sotmesa a la llei del mercat. Van començar l'experiència amb Zaplana en 1999 en la Ribera i s'està ampliant a altres departaments de salut com ara Dénia, Manises i Lliria. L'empresa guanyadora va ser ADESLAS amb capital financer de Bancaixa, i CAM i les constructores Dragados i Lubasa. Per què els interessa invertir en atenció sanitària? Senzillament perquè n’obtenen benefici. D'on ix el benefici? De reduir sous i serveis, la qual cosa acaba repercutint en la qualitat de l'assistència.


El Govern valencià, de forma reiterada, incompleix els seus propis plans i pressupostos econòmics en salut mental. Encara no s'ha complit el pla de salut mental de l'any 2001, i per a aquest any 2008 l'augment de pressupost ha estat de zero euros.

Des de que governa el partit popular ens hem convertit en la comunitat autònoma que menys inverteix en despesa sanitària, sent en l’any 2006 –últimes dades publicades- 1.077,55 euros per habitant i any, estant molt per sota de la mitjana de l’Estat i amb una despesa inferior a 14 comunitats autònomes. Igualment som de les comunitats autònomes que menys llits desposa per 100.000 habitants, estem els penúltims!

El País Valencià ocupa un dels últims llocs de totes les comunitats autònomes en dotació de recursos sanitaris i socials dedicats a l'atenció de la salut mental. Segons un estudi realitzat per l'Associació Espanyola de Neuropsiquiatria entre els anys 2003 i 2005 hi ha hagut una involució pel que fa a centres de salut mental d'adults i centres de salut mental infanto-juvenil. El centre de salut mental de Dénia ha estat tancat i no existeix el servei d'urgències. Ha estat reiteradament denunciat pels familiars, pels professionals, pels sindicats, i fins i tot pels Síndics de Greuges Sr. del Rosal i Sra. Caballero, amb els seus informes sobre la deficiències en la Salut Pública.


Per què la rehabilitació no està garantida com una prestació Universal i Gratuïta, com les altres especialitats sanitàries i com indica l'article 20 de la Llei General de Sanitat? En dependre de Benestar Social, es converteix en una assistència graciable en funció dels pressupostos, de manera que si no hi ha pressupost, no hi ha prestació. Per això demanem que la rehabilitació depenga de Sanitat i no de Benestar Social, com en la resta de l'Estat Espanyol excepte la comunitat de Madrid també governada pel PP.

La privatització no fa més que agreujar la situació ja per si mateix dolenta, perquè per a generar beneficis econòmics ha de ser a força d'escassa dotació de personal i de mitjans. Les residències on s'allotgen les persones amb malaltia mental estan massificades, conviuen amb ancians, es troben allunyades dels seus familiars i dels nuclis urbans, amb unes condicions socials que no es diferencien gens dels antics manicomis. Les llistes d'espera són d'anys i sense garantia d'obtenir-ne una plaça. En ocasions, en unes condicions que atempten contra la dignitat humana, com el cas de Massamagrell i altres més.


El sistema públic de Salut Mental presenta deficiències de tal envergadura que es pot dir que és sobre els familiars sobre qui recau l'enorme esforç de les cures que requereixen; tenim més de 40.000 persones dependents a causa d'una malaltia mental greu, sense que Benestar Social haja començat a posar en marxa la Llei de Dependència.

L'atenció a les necessitats d'aquestes persones és de competència compartida entre diverses administracions (agència valenciana de salut, benestar social i ajuntaments); aquesta compartimentació genera seriosos problemes de planificació i coordinació.


El Govern Valencià del Partit Popular acumula un saldo d'incompliments en centres de salut mental, en hospitals de dia, en unitats d'atenció domiciliària, en llits d'hospitals, en centres de rehabilitació, en habitatges tutelats, en polítiques d'inserció social i laboral, en campanyes contra l’estigmatització.


Perquè tenim dret a una atenció sanitària pública i de qualitat, els sotasignats convoquem els treballadors i treballadores de la sanitat i la ciutadania en general per a assistir a la CONCENTRACIÓ el dia 21 de febrer a les 19.30 a la Plaça de Manises.

LLUITAR PER LA SALUT PÚBLICA ÉS LLUITAR PER LA SALUT MENTAL!!!

València 19 febrer 2008

Convocan: Plataforma por la defensa de los servicios públicos de Salud Mental,

ASIEM,FEAFES,ACDESA,ACEMPES,AEN,CAT, STSPV-IV,CC.OO.PV,UGT.PV,

CAVECOVA, Federación AA.VV,Amics i Veïns de la Malvarrosa, CA REVOLTA,

EUPV, PSPV,ERPV.

No hay comentarios:

Publicar un comentario