domingo, 21 de septiembre de 2008

El movimiento ciudadano de Alcoi resiste

De vez en cuando el movimiento ciudadano consigue pequeñas/grandes victorias. En Alcoi se ha producido una de ellas.

La historia es parecida a muchas otras que recorren el País Valencià en forma de amenaza al territorio: El Ayuntamiento planea la construcción de un hotel de lujo en medio del paraje del Parque Natural de la Font Roja. Inmediatamente vecinos y entidades ciudadanas del pueblo crean una plataforma en defensa de la Font Roja.

Se hacen manifestaciones, se recojen firmas y se desarrolla la resistencia y la participación popular. Ahora la (única!) empresa interesada en construir el hotel de lujo se ha retirado ante la presión del pueblo. Dicen que “nunca hemos visto actitudes y ataques semejantes en ningún lugar".

A pesar de ello, el gobierno municipal del PP dice que seguirá con el proyecto.


Sin embargo, los ciudadanos ya han comprobado cómo la presión social y la lucha consiguen sus objetivos.
Enhorabuena. La lucha continúa en muchos otros lugares!

Reproducimos el Manifiesto de la Plataforma:

Estem ací perquè ens estimem la Font Roja.
Som molta gent i molt diversa, amb el suport de moltes entitats, els qui ens hem ajuntat hui amb un objectiu comú: defensar el paratge de la Font Roja d’un projecte que l’amenaça; que amenaça la conservació dels seus valors naturals; que amenaça també els usos públics tradicionals; que amenaça el patrimoni cultural i la memòria de tots i totes.
La Font Roja no és un lloc qualsevol; és una petita joia amb un gran valor natural. Ja des del segle XIV es van acordar les primeres mesures per a protegir-la; i ara fa ja més de vint anys que va ser declarada parc natural, el primer parc natural de l’interior valencià.
També fa quasi trenta anys que es va aconseguir la recuperació de tot l’espai del paratge per a l’ús públic de tots els seus visitants. Sense que ja no hi haguera, per fi, usuaris de primera i de segona categoria.
Esperàvem —o almenys, desitjàvem— que amb aquestes mesures el futur de la Font Roja ja no correria cap perill més; també aspiràvem que els nostres fills pogueren gaudir del paratge com ho hem pogut fer nosaltres.
Ara veiem que no és tan fàcil, que cal continuar estant alerta. Que sempre hi ha qui vol posar els interessos mesquins d’uns pocs per davant dels interessos del conjunt de la societat.
El projecte d’un gran hotel de luxe en el mateix cor del Parc Natural és una amenaça de primer ordre, ja que provocaria un impacte ambiental i paisatgístic molt greu en una àrea especialment sensible. La construcció i funcionament de l'hotel en aquest punt trencaria el seu delicat equilibri ambiental: amb més soroll, més trànsit, més consum d’aigua i energia, menys silenci, la previsible tala de carrasques centenàries per accedir a l’aparcament subterrani, el perill d’afecció a l’alcavó de la pròpia font, la construcció de noves infraestructures i un llarg etcètera que no podem consentir.
El projecte (que, per cert, l’Ajuntament continua amagant) suposaria també privatitzar una part important del paratge durant un període de 40 anys, ampliable a 60. Sobre les condicions per a l’empresa, només cal tindre en compte una frase del plec de condicions: se li permet disposar de "tots els espais pròxims on es pretenga desenvolupar qualsevol activitat relacionada amb l'ús hoteler". És a dir, un autèntic regal per a l’empresa en detriment de l’ús públic i de l'accessibilitat per part dels visitants del Parc Natural.
Les facilitats per a l’hotel contrasten amb les limitacions que ja s'estan posant als usuaris actuals del paratge i als serveis essencials del parc natural. Un bon exemple d'això és la supressió dels paellers o l’expulsió de la brigada de manteniment que ocupava part dels antics xalets.
Demanem, per tant, que es conserven i rehabiliten aquests xalets, sense augmentar ni el volum ni les altures, per a destinar-los als serveis públics que requereixen el Parc Natural i els seus visitants.
Recordem també que hi ha alternatives turístiques menys impactants i socialment més beneficioses que un complex turístic, amb un hotel de luxe de més de 50 habitacions, en el cor de la Font Roja.
Hi ha raons més que suficients per a continuar mobilitzant-se en defensa de la Font Roja. Aquesta concentració no és cap final, sinó que és l’inici d’una campanya en la qual recorrerem a tots els mitjans possibles i que no acabarà fins que aquest projecte siga totalment descartat.
Si hui en som molts, la pròxima convocatòria hem de ser encara molts més.
La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural!

miércoles, 10 de septiembre de 2008

XI Festa de la Solidaritat Malva-rosa

Dimecres 24-9-08

2n Certamen de curts de la Malva-Rosa, el passi es farà també a la Casa Museu Blasco Ibáñez

Divendres 26-9-08

Taula Redona “Pla General d’Ordenació Urbana”

Sopar

Obra de Teatre “La Barraqueta del Nano”

Nit d´Albaes.

Dissabte 27-9-08

11 h. “aeròbic” al pavelló esportiu de la Malva-Rosa.

17´30 h. 2a Trobada de dolçainers i tabaleters de la Malva-Rosa:

amb la participació de la Muixeranga dels Negrets de l’Alcudia, Cercavila i actuació final a la plaça de l´església de Vera.

o Fira de Luthiers

• Sopar

• Correfoc “Dimonis Tirant lo Foc” del Casal Jaume I de la Malva-Rosa i el Cabanyal.

• Disco Mobil.

Diumenge 28-9-08

• Passeig amb bici per els carrers de la Malva-rosa.

• Jocs i tallers infantils.

• Paelles i arròs amb fessols i naps.

• Demostració de Capoeira i batucada.

• 1r Encontre de Música Jove de la Malva-Rosa. Tindrà lloc a la plaça de l’església de Vera a partir de les 18 h. Amb: “Menudo panorama”, “Tema 7” i “Claveguera”

Dimarts 30-9-08

• Inauguració d´arts de pesca de la Mediterrània a la Casa Museu Blasco Ibáñez.

• Cloenda de la Festa


jueves, 4 de septiembre de 2008

2on CONCURS DE CURTS MALVA-SOLIDÀRIA





BASES DEL 2on CONCURS DE CURTS MALVA-SOLIDÀRIA
La Coordinadora de la Malva-rosa, constituïda per les associacions, entitats i grups socials del barri de la Malva-rosa, convoquen la II edició de curts Malva-Solidària emmarcats en les activitats de la XI Festa de la Solidaritat de la Malva-rosa

Podran presentar-se a la II edició de curts Malva-Solidària totes aquelles obres audiovisuals de tema lliure, si bé es valorarà si el tema està relacionat amb el barri de la Malva-rosa, o la solidaritat en les seues distintes manifestacions.

1. SELECCIÓ:

a) Els treballs seran seleccionats per un comité format per 3 persones, una d’elles vinculada al departament d’audiovisuals de la Universitat Politècnica.
b) Junt amb la còpia es podrà presentar material promocional i publicitari (affiches, cartells, dossiers, postals etc.…
c) Els treballs podran ser entregats en qualsevol de les entitats del barri que s’enumeren al final d’aquestes bases o bé en la Universitat Politècnica.

2. PROJECCIÓ

a) Els curtmetratges seleccionats es projectaran en format vídeo.
b) Els curtmetratges que no estigueren lliures d’emissió, hauran d’informar-lo expressament, en la fitxa d’inscripció. Els curts seleccionats seran exhibits en els horaris i espais culturals de la Malva-rosa que s’indiquen en el Catàleg del Concurs.

3. EL JURAT

a) El Jurat oficial, compost per representants de les entitats ciutadanes de la Malva-rosa i professionals del sector cinematogràfic (entre els que formarà part un representant del departament d’audiovisuals de la Universitat Politècnica) serà l’encarregat d’atorgar els premis. Els guardonats es donaran a conéixer en la Setmana de celebració de la XI Festa de la Solidaritat.
b) Es podran fer entrega dels curts fins al divendres 5 de setembre.
Es concediran quatre premis, cadascun d’ells de 400 euros. Un dels premis s’entregarà a la millor animació.

Les còpies podran ser utilitzades tan sols en projeccions per a la Festa de la Solidaritat, llevat que se sol•licite la pertinent autorització

Les còpies premiades podran ser utilitzades en pròximes edicions, així com reproduïda com a reclam de la Festa de la Solidaritat i per a finalitats que li siguen pròpies.

4 REQUISITS

 Els curtmetratges, així com els curts d'animació podran ser de tema lliure, si bé es tindrà en compte aquells curt i animacions que tracten temes referits a la Malva-rosa i els valors de solidaritat.
 La duració no podrà excedir de 15 minuts.
 Cada autor podrà presentar el nombre d'obres que desitge.
 Totes les obres poden presentar-se en valencià o castellà.


Es podran entregar els curts en l'Associació de Veïns de la Malva-rosa, al carrer Mendizabal núm. 31 de dilluns a divendres de 16 a 20 hores i en el Casal Jaume I, al carrer Sant Rafael núm. 2 a les vesprades, de dilluns a dijous, de 18 a 20 hores.

ADDENDA FINAL:

Tant els curts presentats que siguen admesos pel jurat oficial es projectaran durant la setmana de la XI Festa de la Solidaritat.
Aquest II Certamen de la II certamen de curts Malva Solidària de la XI Festa de la Solidaritat està patrocinat pel vicerectorat de Cultura de la Universitat Politècnica de València.